Asperge

< Terug naar recepten

Basisbereiding asperges

Voorbereiding
Zet de asperges vooraf 15 tot 30 minuten in koud water. Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller of een speciaal aspergeschilmesje. Begin 2 cm onder het kopje van de asperges en schil deze 2 keer rond, zodat er geen vezelachtige stukjes overblijven. Snijd de onderste 1,5 cm eraf. Leg de asperges direct weer in ruim, kou water en voeg eventueel wat zout toe.

Bereidingswijze
Breng het geheel aan de kook en laat de asperges 4 tot 8 minuten goed doorkoken. Neem de asperges van het vuur en laat deze, met de deksel op de pan, nog zeker 15 tot 20 minuten nagaren. Haal met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig de asperges uit het kookvocht en laat ze goed uitlekken.

Afhankelijk van het recept kunt u de asperges voorzien van bijvoorbeeld kruimelei, botersaus of andere toevoegingen.

of

Ongeveer een halve kilo per persoon

Bereiden

Voor het schillen de asperges in koud water (minstens een ┬Ż uur) leggen dan schillen ze beter.Schil de asperges vanaf de kop naar het uiteinde.

Doe dit met een asperge/dunschiller..

Leg de asperges tijdens het schillen plat, zodat ze niet kunnen breken. Begin vanaf de punt te schillen en snij de houtachtige uiteinden af.

Breng in een grote pan ruim water aan de kook met daarin de asperges en wat zout

en laat 10 minuten op een laag vuur koken. Draai de warmtebron uit en laat de asperges in 10 minuten in de pan gaar worden (nagaren) Tot dat de aardappels gaar zijn. De dikte van de asperges bepaalt de exacte bereidingstijd (dus hele dikke asperges iets langer koken.)

Gaarheid testen doet u zo. Als u er een vork gemakkelijk in kunt steken, zijn ze gaar. Wanneer u ze in het midden op een vork legt, moeten ze iets doorbuigen, maar niet slap doorhangen.

Schep de asperges met een schuimspaan uit het vocht.

(Van dit vocht is trouwens eenvoudig een overheerlijk soepje te bereiden, dus bewaren en een recept zoeken !)

Traditioneel recept voor asperges:

Verdeel de asperges over voorverwarmde borden en overgiet ze met gesmolten roomboter (ca.400 g) en bestrooi ze met peterselie. Snij 300 g gekookte ham en 4 hardgekookte eieren in stukjes en verdeel die over de borden.

Of om makkelijk te doen met een asperge sausje

 

 

Reken per persoon 500 g asperges (alleen asperges)

Reken per persoon 300 g asperges (met vlees erbij)

Reken per persoon 375 g asperges (met vis erbij)

Traditioneel worden deze witte asperges geserveerd met gekookte aardappelen, gekookte ham, hard gekookt ei en gesmolten boter. Er zijn liefhebbers die er ook nog een beetje nootmuskaat over doen.

Ingredi├źnten:
- 2 kg witte asperges
- zout

Kersen
Boerderijwinkel
Terras
Fruitautomaat
Softijs
Kersenboomgaard

Adres

Oosterringweg 24 - 1
8315 PT Luttelgeest

Openingstijden boerderijwinkel

Maandag     Gesloten
Dinsdag        8.30 - 18.00
Woensdag   8.30 - 18:00
Donderdag  8.30 - 18.00
Vrijdag          8.30 - 18.00
Zaterdag      8.30 - 17.00
Zondag         Gesloten
    

Copyright 2009 - 2023 | All Rights Reserved Hoekstra | KvK 82 73 94 98 | BTW-ID 86 25 86 379 B 01 | Powered by Raion design
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram